Sorbet – wymarzony deser na lato. Jak zrobić go w domu?

Wypełnione słońcem, gorące dni lata nie byłyby tak samo atrakcyjne, gdyby nie perspektywa wstąpienia na chwilę do małej lodziarni na orzeźwiający sorbet. Co jednak zrobić, gdy martwi nas wpływ, jaki te przekąski wywierają na nasz portfel – albo nasze figury? To bardzo proste – przy użyciu własnej maszynki do produkcji sorbetów możemy przygotować sobie deser, którego skład dostosujemy do swoich potrzeb.

Maszyna do sorbetów zamiast gotowych produktów

Kupując sorbet na gałki w przypadkowym miejscu, na ogół nie zastanawiamy się nad jego składem. Sorbety uchodzą powszechnie za desery mniej kaloryczne i zdrowsze od lodów, jednak w przypadku wielu z nich wiedza o ilości dodanego przy produkcji cukru mogłaby zmienić to przekonanie. Jeżeli zamiast tego zdecydujemy się na domowy sorbet, możemy skomponować go tak, by dobrze wpasował się w naszą dietę.

Maszyna do sorbetu lodowego pozwoli nam na dodanie wybranych owoców oraz dostosowanie poziomu słodkości deseru. Dzięki wykorzystaniu ułatwienia, jakim jest maszyna do sorbetów, nie ma również potrzeby dodawania do nich jakichkolwiek konserwantów. Przygotowany deser jest tak świeży, jak to tylko możliwe, i najprawdopodobniej zostanie spałaszowany od razu. A jeśli pojawi się ochota na kolejną porcję, maszyna do sorbetów lodowych przygotuje ją dla nas w niewiele dłuższym czasie, niż wyprawa do pobliskiej lodziarni.

Niekonwencjonalne dodatki do domowych sorbetów

W wersji najbardziej podstawowej sorbet to po prostu zmrożona woda i zmiksowane owoce, bądź też zamrożony sok czy syrop owocowy. Prawie każda maszyna do sorbetu lodowego posiada dołączoną książeczkę z przepisami, które zawierają różne kombinacje tych składników. Ze względu na wysoką zawartość fruktozy w większości owoców, dodawanie cukru czy słodu przy produkcji sorbetu najczęściej nie będzie konieczne. Oczywiście, większość przepisów na sorbet zawiera ten element, ale jest to podyktowane prawie wyłącznie przyzwyczajeniem, o ile nasz sorbet nie zawiera w sobie żurawiny, aronii czy innych kwaśnych owoców.

Czy oznacza to, że przepisu na ten wspaniały deser nie można niczym wzbogacić? Wręcz przeciwnie! Maszyna do sorbetów lodowych pomoże nam uzyskać w naszych czterech ścianach przysmaki, jakich nie serwują najbardziej wyrafinowane lodziarnie. Dodatkiem do sorbetu może być właściwie każda przyprawa, o ile zostanie dobrze zmiksowana. Czy marzy Ci się sorbet z pieprzem, wanilią i cynamonem, a może ze świeżą lawendą? Nic prostszego – zmiel dodatki za pomocą blendera lub samej maszynki do sorbetów, a efekt z pewnością Cię zaskoczy!

Tagged ,