Skip to content Skip to footer

Jedzenie w Sandomierzu – pomysł na tematyczną wycieczkę

Sandomierz większości polskich turystów kojarzy się z Ojcem Mateuszem i bohaterami popularnego serialu telewizyjnego. Nic zatem dziwnego, że to właśnie losy filmowych postaci są głównym powodem, dla którego część osób wybiera się do Sandomierza. Jednak okolice miasta słyną również z ciekawych dań regionalnych, które bazują na produktach lokalnych.

Typowa restauracja w Sandomierzu – kilka potraw z menu


Niemal każda restauracja w Sandomierzu w swojej ofercie posiada jakieś dania kuchni staropolskiej, z której również słynie miasto. Potrawy z dziczyzny i drobiu, ryby, ale także apetyczne zupy czy pierogi z farszem opartym na kaszy to jedynie kilka propozycji, jakich turyści mogą posmakować decydując się na miejscowe restauracje Sandomeirz to również lokale, serwujące popularne dania typu fast food. Dlatego obok restauracji z kuchnią dworską czy staropolską równie dużą popularnością cieszą się dania typu fast food. Szczególnie młodzież szkolna wybiera hamburgery, kebab czy pizzę, stąd też obecność takich dań w kartach restauracji serwujących zróżnicowane dania, dostępne na każdą kieszeń. Szybkie dania czy zestawy obiadowe są bardzo popularne wśród osób, które mają ochotę na szybki ciepły posiłek na mieście. W niektórych restauracjach takie dania można również zamawiać z dostawą do domu.

Jedzenie w Sandomierzu – siła potraw regionalnych


Można się zatem zastanawiać, jakie dania regionalne serwują sandomierskie restauracje. Sandomeirz, położony w Świętokrzyskiem, znany jest z produktów regionalnych i potraw, w których się je wykorzystuje. Do picia miejscowi restauratorzy polecają cydr oraz sandomierskie wino, natomiast jedzenie w Sandomierzu jest bardzo zróżnicowane. Kuchnia staropolska chętnie sięgała po dziczyznę i szlachetny drób. Obu produktów można spróbować w restauracjach, decydując się np. na gulasz z dzika, pieczony comber czy nawet na tradycyjny bigos z dziczyzną. Dania z drobiu to z jednej strony rosół z lubczykiem, ale także pieczona gęś faszerowana miejscowymi jabłkami i kaszą czy kaczka z farszem z wątróbek. Wielu smakoszy docenia potrawy jednogarnkowe, w których wykorzystuje się mięso, lokalne warzywa korzenne oraz dodatki, duszone razem na wolnym ogniu.

Dla wielu smakoszy prawdziwy polski obiad powinien się składać z zupy i drugiego dania na ciepło, jednak jego zwieńczeniem staje się deser. W restauracjach w Sandomierzu bardzo często podaje się szarlotkę czy tradycyjne serniki, wypiekane według staropolskich receptur. Koneserzy docenią także smak lokalnych alkoholi.