Gdy temperatura na termometrze zaczyna przekraczać dwudziestą piątą kreskę wiele osób zaczyna narzekać na męczące upały. Nie każdy ma to szczęście, że może pracować w klimatyzowanym pomieszczeniu. Warto zatem poznać prosty sposób na to, aby nieco ochłodzić przegrzany organizm. Doskonale sprawdzi się w takim przypadku sorbet. Jak można go podawać? Okazuje się, że jest na to kilka sprawdzonych sposobów.
Tradycyjny sorbet lodowy
W wersji najbardziej tradycyjnej, sorbet lodowy podaje się w pucharkach do lodów. Taki orzeźwiający deser jest nie tylko prosty w przygotowaniu ale sprawdzi się także na każdej imprezie, niezależnie od jej charakteru. W jaki sposób przygotować lodowy sorbet i jakie owoce będą do tego najlepsze? Tradycyjny sorbet można przygotować chociażby z malin. Dla nutki orzeźwienia warto dodać do przygotowanego musu odrobinę mięty. Chcąc uzyskać idealnie gładką masę należy pół kilo świeżych i oczyszczonych malin dokładnie przecisnąć przez sitko. Masę trzeba później zmiksować z sokiem z cytryny, naturalnym miodem i miętowym olejkiem. Sorbet powinien się chłodzić w zamrażalce przez kilka godzin.
Sorbet w wersji do picia
Inną propozycją jest sorbet do picia. Mrożone napoje w kilka chwil potrafią skutecznie ochłodzić organizm. Aby otrzymać sorbet do picia wystarczy do zmrożonych owoców (sorbet tradycyjny) dodać trochę wody i dokładnie zmiksować. Konsystencja będzie wówczas rzadsza i taki sorbet będzie nadawał się do picia przez grubą słomkę. Dodatkowo można szklankę w której podawany będzie sorbet ozdobić kostkami lodu z mrożonym cukrem czy parasolką do drinków. Zdrowe, mrożone napoje sprawdzą się zarówno w pracy jak i na spotkaniu ze znajomymi. Jest to o wiele zdrowsza propozycja niż sztuczne napoje słodzone, które nie gaszą pragnienia, a sprawiają że staje się ono jeszcze silniejsze.
Lody na patyku
Masę sorbetową można wykorzystać także do produkcji domowych lodów owocowych. Przed włożeniem do zamrażalki wystarczy taką masę przełożyć do foremek na lody. Doskonałe domowe lody wychodzą chociażby z truskawek, bananów czy jagód. Warto eksperymentować z nowymi smakami, zwłaszcza okresie letnim, gdy na targach nie brakuje świeżych owoców – codziennie można kosztować czegoś zupełnie nowego.