Skip to content Skip to footer

Wszystko, co musisz wiedzieć o patelni ze stali nierdzewnej

Świat kuchni kipi od urządzeń, garnków i innych naczyń, które pozwalają nam na wiele wariacji, eksperymentów i przygotowywania tradycyjnych dań. Patelnie ze stali nierdzewnej szturmem zdobyły serca wielu, ale dla niektórych okazały się trudnym do opanowania materiałem. Podpowiadamy jakimi cechami charakteryzują się patelnie ze stali nierdzewnej i jak ich używać, by cieszyć się z wszystkich ich zalet.

Niezniszczalne patelnie ze stali nierdzewnej

Prawdą jest to, że patelnie ze stali nierdzewnej potrafią przeżyć niejedną burzę w kuchni. Znane ze swojej trwałości nie poddają się działaniu zmywarki, nie rdzewieją i nie przyjmują żadnych zarysowań. Oprócz tego są idealnymi naczyniami do duszenia i gotowania i doskonałymi do smażenia. Idealna współpraca ze źródłem ciepła pozwala im dostosować się do konkretnej kuchenki. Warto podkreślić, że jest to produkt całkowicie odporny na odkształcenia dna i boków, co sprawia, że ich kupno można traktować jak inwestycję na długie lata.

Należy więc zajrzeć do tej ciemniejszej strony patelni ze stali i odkryć ich tajemnicę, która – jeśli zostaje niepoznana przez amatorów – może skutecznie zniechęcić do korzystania z tego doskonałego naczynia. Patelnie ze stali nierdzewnej z racji materiału, a którego zostały wykonane wymagają około dwóch miesięcy na dostosowanie się do kuchenki. Stal musi się właściwie „wygrzać” i rozciągnąć, by praca na niej stała się niekłamaną przyjemnością. Na początek można więc używać ich do zapiekania dań, duszenia i pieczenia, a dopiero później do smażenia. Ze spokojem można natomiast od razu myć je w zmywarce – dzięki powłoce antykorozyjnej nie straszne są im stosowane w tego rodzaju myciu specyfiki.

Patelnie ze stali – komfort i różnorodność

Przy stosowaniu patelni ze stali nierdzewnej należy pamiętać, by wybierać tłuszcze wysokotemperaturowe. Patelnie mogą być nagrzewane maksymalnie do 250 st. C i absolutnie nie mogą być chłodzone szokowo np. poprzez włożenie gorącego naczynia do zimnej wody. Nowoczesne modele posiadają nieprzywierającą powłokę, która całkowicie eliminuje początkową trudność efektywnego smażenia bez przywierania. Ważne, by kupując patelnię stalową wybierać produkt najwyższej jakości, który będzie służył nam przez lata.

Patelnie ze stali nierdzewnej znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

Leave a comment